четвъртък, 20 април 2017 г.

Пълнозърнест киш с брюкселско зеле и бадеми


за тарта:
*студено масло - 100 г
*пълнозърнесто брашно - 180 г
*смлени белени бадеми - 2 с.л.
*студена вода около 3 с.л.

за плънката:
*брюкселско зеле - 10-12 бр.
*броколо на розички - 1 шепа
*тиквичка малка - 1 бр.
*сирене - 150 г
*зелен лук - 1 стрък
*копър (по желяние)
*чесън - 1 скилидка пресована
*яйца - 3 бр.
*прясно мляко - 120 мл
*филирани бадеми - 2 с.л.
*черен пипер
*сол

Нарежете маслото на кубчета и смесете с брашното и смлените бадеми.Стрийте с пръсти до получаване на маслени трохи.Добавете водата и омесете бързо на топка.Завийте в кухненско фолио и оставете на хладно за 1 час.
Почистете брюкселското зеле като отрежете долната част на кочана и обелите горните листа,ако има почернели.Разполовете зелките или на нарежете на три,ако са по големи.Бланширайте във вряща подсолена вода заедно с броколите за около 3-4 мин. до омекване.Отцедете в гевгир и залейте с ледена вода,за да запазят свежия си зелен цвят.
Настържете тиквичката и натрошете сиренето.Нарежете лука на кръгчета.В купа разбийте яйцата,сипете млякото и подправете със сол и черен пипер.Добавете тиквичката и зеления лук.Разбъркайте,за да се смесят добре.
Разточете тестото с диаметър малко по голям от този на тавичката,за да има киша борд.Застелете тестото и притиснете добре,за да се оплътни хубаво кората.Отрежете излишното тесто.Сипете на дъното зелето и броколите.Разпределете равномерно сиренето и залейте с яйчената смес.Поръсете с филирани бадеми.
Печете киша в загрята фурна на 180 градуса за един час или до златисто.Сервирайте топъл или студен.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни