вторник, 25 април 2017 г.

Португалски коледен десерт с шампанско ,,Боло рей,,

 ,,Боло рей,, (Кейкът на краля) е традиционен португалски сладкиш,който се консумира в периода между 25 декември и 6 януари,наричан ,,кралски дни,,.Кръглата му форма с дупка в средата имитира корона.В ,,Боло рей,, се слага зърно боб - който го намери, ще плати сладкиша другата година.

 *брашно - 500 г + още за омесване
*жива мая - 30 г
*топла вода - 100 мл
*настъргана кора от 1 лимон
*жълтъка - 3 бр.
*щипка сол
*шампанско - 150 мл
*разтопен маргарин - 100 г
*микс от захаросани и сушени плодове - 150 г
*яйце - 1 бр.
*едно зърно боб
*паричка

За намазване и украса:
*яйце - 1 бр.
*микс от захаросани и сушени плодове - 200 г

Пресейте брашното и сипете в купа 330 гр. от него като направите дупка в средата.Смесете маята с останалото брашно и хладката вода.Разбъркайте и оставете да шупне.Сипете в кладенчето при останалото брашно.

Прибавете солта,лимоновата кора,жълтъците,шампанското и разтопения маргарин.Замесете тесто като си помагане с още брашно,за да не ви лепне прекалено.

Прибавете нарязаните на малки кубчета плодове и премесете.Покрийте тестото и го оставете на топло,докато удвой обема си.Премесете отново и оформете като кръгъл кравай.Поставете го в кръгла тава с хартия за печене поръсена с брашно.Мушнете на някое място бобеното зърно и паричката.В средата,за да не се затвори дупката при печене поставете малка шола за крем карамел с дъното нагоре.Оставете да втаса отново.

Намажете повърхността с разбитото яйце и зелепете нарязаните на филийки захаросани и сушени плодове.Печете в загрята до 160 градуса фурна около един час или докато стане златистокафяв.След като се охлади внимателно отстранете металната шола.По желание може да поръсите с пудра захар.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни