четвъртък, 20 април 2017 г.

Пълнозърнеста питка с орехи


 *пълнозърнесто ръжено брашно с ленено семе - 400 г
*орехови ядки едро счукани - 1 ч.ч.
*ябълков сайдер - 330 мл
*хладка вода - 40 мл
*мед - 1 с.л.
*бакпулвер - 2 ч.л.
*сода букарбонат - 1 ч.л.
*сол - 1/2 ч.л.
*масло за намазване - 30 г

Брашното се смесва с бакпулвера и содата.Пресяват се в купа,връщат се отделените трици вътре и се разбърква всичко с ореховите ядки и солта.
Оформя се в средата кладенче и се сипва сайдера,меда и водата.С дървена лъжица се бърка,докато всичко се смеси добре и се получи лепкаво и меко тесто на топка.
С мокри ръце се оформя питка и се слага  в покрита с хартия за печене тавичка.Хляба се пече 40-50 мин. в загрята фурна на 180 градуса.
Още гореща питката се намазва с маслото.Поднася се с мед.Престояла до следващия ден е още по-вкусна.

Рецептата е адаптирана от книгата ,,Домашен хляб,, на Ивелина Иванова 







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни