вторник, 4 април 2017 г.

Баклава с халва и орехи


 *кори за баница - 1 опаковка
*халва - 200 гр.
*захар - 1 и 1/2  ч.ч. захар
*фанта портокал - 1 ч.ч.
*брашно - 1 ч.ч.
*бакпулвер - 1 пакетче
*ситно нарязани орехови ядки - 2 ч.ч.
*канела - 1 ч.л.
*краве масло - 125 гр.

За сиропа:
*вода - 2 ч.ч.
*захар - 1 ч.ч.
*ванилия - 2 пакетчета
*настъргана лимонова кора - 1 ч.л.

Пригответе плънката като първо нарежете халвата на ситно.Разбийте в купа фантата и захарта.Прибавете към тях на две части брашното,предварително пресято с бакпулвера.Разбъркайте добре и сложете ореховите ядки,канелата и парченцата халва.
Намажете с маслото дъното и стените на правоъгълна тава.Разрежете корите на две и покрийте дъното на тавата с половината от тях като всяка намазвате с разтопеното масло.Изсипете плънката,заравнете добре и покрийте с останалите кори като също намазвате с масло всяка една от тях.
Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати.Сложете я да се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност.Извадете я и я оставете да изстине напълно.
За сиропа сварете захарта и лимоновата кора във водата.Прецедете и ароматизирайте с ванилията.
Залейте баклавата с топлия сироп и я оставете да го поеме напълно.























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни