вторник, 4 април 2017 г.

Киш с гъби,праз лук и бекон


 за блата:
*брашно - 300 гр.
*масло студено - 120 гр.
*вода
за плънката:
*гъби печурки - 300 гр.
*праз лук - 1 стрък
*бекон - 120 гр.
*яйца -2 големи (или 3 малки)
*прясно мляко - 10 с.л.
*кашкавал - 100 гр. (по желание)
*зехтин - 2 с.л.
*черен пипер
*червен пипер
*сол

Пригответе тестото като стриете маслото с брашното и получите маслени трохи.С малко студена вода замесете меко тесто и оставете да почине.Количеството на водата преценете на око.
В голям тиган загрейте зехтина и задушете нарязания на кръгчета праз лук.Добавете бекона,който сте нарязали на кубчета предварително и след това гъбите на филийки.Запържете ги до готовност на гъбите.Подправете с червен,черен пипер и сол на вкус.Може да не слагате червен пипер,но на мен ми е любим и затова не бих го пропуснала.
Разпределете тестото по дъното и стените на форма за пай.Може да направите това с ръце или първо да разточите с точилка тестото и след това да го преместите.Не е нужно да намаслявате формата,тестото е достатъчно маслено.Разпределете развномерно цялата плънка отгоре.Разбийте добре яйцата и прясното мляко.Налейте ги върху плънката.Печете в загрята фурна на 200 градуса до покафеняване ръбчетата на тестото.
По желание може да добавите малко преди готовност на киша настърган кашкавал и да запечете на горен реутан до златисто.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни