неделя, 16 април 2017 г.

Пай с къпини и нектарини


 за тестото:
*брашно - 500 гр.
*масло - 250 гр.
*яйце разбито - 2 бр. + жълтък 1 бр.
*сол - 2 щипки
*вода - 4 с.л.
*кафява захар - 8 с.л.
*ванилия за прах - 1-2 капсули
*брашно за доомесване

за плънката:
*пресни къпини - 500 гр.
*нектарини - 2 бр.
*кафява захар - 200 гр.
*царечино нишесте - 1-2 с.л.
*пудра захар за поръсване на готовия пай

Брашното се пресява в голяма купа.Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб.Прибавяте ванилията и захарта.
По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитите яйца.Размесвате с лопатка и сипвате водата.

Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.
Изваждате тестото от хладилника и отрязвате 1/4 от него.По-голямата част разточвате с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата.Помагате си с малко брашно да не залепне.С точилката взимате тестото и го слагате върху форма за пай,притискате добре по стените и дъното на формата.Излишното отстранявате по ръба на формата само като прекарате точилката отгоре.

Разполовете нектарините и отстранете костилките.Нарежете ги на полумесеци с дебелина около сантиметър.Половината наредете върху тестото на дъното на формата.Изсипете къпините,който предварително сте измили и подсушили.Наредете и останалите нектарини.Посипете захарта и нишестето равномерно върху плодовете.

От останалото тесто направете решетка или друг вид украса за пай.Покрийте го и го намажете с разбития жълтък.Печете в загрята фурна на 180 гр. за около 45 мин.
Извадете пая и след като се охлади леко го поръсете с пудра захар.Нарежете на парчета и полейте всяка порция с лъжица две от топлия къпинов сок.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни