за тестото:
*брашно - 500 гр.*масло - 250 гр.
*яйце разбито - 2 бр. + жълтък 1 бр.
*сол - 2 щипки
*вода - 4 с.л.
*кафява захар - 8 с.л.
*ванилия за прах - 1-2 капсули
*брашно за доомесване
*пресни къпини - 500 гр.
*нектарини - 2 бр.
*кафява захар - 200 гр.
*царечино нишесте - 1-2 с.л.
*пудра захар за поръсване на готовия пайБрашното се пресява в голяма купа.Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб.Прибавяте ванилията и захарта.
По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитите яйца.Размесвате с лопатка и сипвате водата.
Изваждате тестото от хладилника и отрязвате 1/4 от него.По-голямата част разточвате с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата.Помагате си с малко брашно да не залепне.С точилката взимате тестото и го слагате върху форма за пай,притискате добре по стените и дъното на формата.Излишното отстранявате по ръба на формата само като прекарате точилката отгоре.
Извадете пая и след като се охлади леко го поръсете с пудра захар.Нарежете на парчета и полейте всяка порция с лъжица две от топлия къпинов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар