*масло - 2 с.л.
*почистени сварени кестени - 400 гр.*целина, обелена и нарязана на кубчета - 100 гр.
*праз лук нарязан на кръгчета- 50 гр.
*пилешки бульон - 2 кубчета
*морков, нарязан на кубчета - бр.
*марсала,вермут или бадемов аперитив - 60 мл.
*заквасена сметана за сервиране
*индийско орехче на вкус
*розов пипер (може да го намерите в микса от зърна пипери-черен,зелен,бял и розов)
*крутони
За да получите 400 гр. сварени кестени,са ви нужни около килограм кестени.(може да попаднете и на такива,който са черни вътре,те не се ядат и предвидете повече).Преди да ги залеете в тенджера с вода ги разцепете леко отгоре и по двете страни с остър нож,за да се спукат по време на варенето и по-лесно да ги отворите след това.Варете около 15 мин след завиране на водата като в нея сипете малко сол и олио.Трябва да се разтворят там където са срязани.Извадете вътрешността им с малка кафена лъжичка.
Стопете половината от маслото в тенджера и добавете кестените, целината,морковите и праза. Задушете ги с 2 с. л. вода за 6-7 мин. Натрошете кубчетата бульон и налейте 1 л гореща вода. Оставете ги да къкрят 15 - 20 мин., докато омекнат зеленчуците.
Добавете аперитива и индийско орехче на вкус. Оставете да поври още 3-4 мин. и пасирайте заедно с останалото масло.
Сервирайте супата с лъжица заквасена сметана,крутони или цял кестен,стрък магданоз и розов пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар