вторник, 25 април 2017 г.

Пълнени ябълки в орехов сладкиш


 *малки ябълки ,,Флорина,, - 6 бр.
*орехови ядки натрошени на дребно - 50 г
*рачел от тиква в сироп от шипки - 150 г
*пудра захар

за ореховия сладкиш:
*яйца - 6 бр.
*орехови ядки смелени - 1 ч.ч.
*захар - 200 г
*галета - 80 г
*бакпулвер - 1/2 ч.л.
*канела - 1 ч.л.
*ванилия

Разбиите добре жълтъците на яйцата с 2/3 от захарта и ванилията.Отделно разбийте белтъците на сняг като към края добавите останалата захар и разбието отново до твърди връхчета.Смесете в купичка галетата,смлените орехи,канелата и бакпулвера.Започнете да прибавяте към жълтъците ореховата смес и белтъците като ги редувате и бъркате внимателно с лопатка.Сипете тестото във форма с ринг 28 см. покрита с картия за печене.

Обелете ябълките и внимателно почистете вътрешността като внимавате те да останат цели.Направете това с помощта на ножче за дълбаене.В долната част оставете дупчицата много малка.Сипете на дъното им малко орехови ядки,след това ги напълнете с рачел до горе.Посипете накрая с още орехови ядки.

Сложете така напълнените ябълки в тестото на сладкиша на растояние една от друга.Печете в загрята фурна  на 170 градуса за около 30 мин.Не се притеснявайте,че сместа ще излезе от формата.След готовност той ще намали обема си.След изваждане на сладкиша го оставете да изстине във формата,но задължително с ръба на ножа отделете краищата му от формата,защото може да се разкъса при спадане на обема.Поръсете с пудра захар.

По желание може да намажете страните на сладкиша с малко сироп от рачел и да ги покриете със смлени орехови ядки.












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни