*кръгла тиква - 2.5 кг или 3 кг
*свинско месо от бут без кост - 0.700 кг
*червена чушка - 1 бр.
*зелена чушка - 1 бр.
*морков - 1 бр.
*стрък праз лук - 1 бр.
*картофи - 0.300 кг
* гъби печурки - 0.200 кг
*домати на кубчета - 0.150кг
*прясна целина - 3 стръка
*магданоз - 1/2 връзка
*дафинов лист - 5 бр.
*черен пипер на зърна - 1 ч.л.
*олио - 4 с.л.
*червен пипер - 1 с.л.
*сол на вкус
*черен пипер на вкус
Отрязвате горната част на тиквата,за да се получи капак.Правите няколко дупки с помощта на метален шиш.Издълбавате добре семките и жилестата част на тиквата.
Нарязвате месото на кубчета и го задушавате в горещото олио в дълбок тиган.Нарязвате през това време праза и морковите на кръгчета,чушките на полумесеци,а картофите на кубчета.Гъбите режете на едри парчета или на половина,ако са по-малки.Прибавяте нарязаните зеленчуци при свинското месо и задушавате и тях.Добавяте сол и черния пипер.Добавяте гъбите и след около 5 мин. сипвате доматите.Оставяте леко на покъкри и слагате нарязаните на ситно целина и магданоз.Добавяте и дафиновите листа.Подправяте с червения пипер,разбърквате хубаво и отстранявате от огъня.
Пълните издълбаната вече тиква с месото и зеленчуците.Захлупвате с горната и част.Слагате я в тавичка с малко вода.За да не изгори дръжката я увивате с алуминиево фолио,което е добре да покрие и част от тиквата.Печете в загрята фурна на 180 градуса за 2 часа без да отваряте фурната.
Уникална рецепта. Правих я вече 2 пъти, експериментирах и с пилешко. Много е добра .
ОтговорИзтриване