понеделник, 10 април 2017 г.

Истински домашен крокмач от балкана


*овче мляко - 1 буркан
*малко сирене (колкото орех)
*люта чушка или кози рог - 1 брой
*сол - 1 супена лъжица

Продуктите са за един компотен буркан.
Млякото се вари час и половина на водна баня и след това се чака да изстине.Сипва се в буркан и се прибавя солта и натрошеното сирене.Захлупва се с пластмасова капачка.Оставя се на студено,за да стегне по бавно.Два/три дни се разклаща няколко пъти.По желание се прибавя люта чушка или такава от сорт кози рог.След като е стегнал крокмача се отваря и се забожда вътре чушката,пак се затваря.Условието,което трябва да се знае е,че на чушката се маха половината дръжка и се отстранява меката част от нея,за да не се вгорчи крокмача.

След една седмица вече е готов за консумация.Така приготвен може да се съхранява до две години,ако не е отворен буркана.
Съчетава се добре с печени червени чушки,нарязани на дребно.

По рецепта на баба ми Аглика  от м.Конски дол,град Тетевен




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни