вторник, 18 април 2017 г.

Плодов тарт


*пресни плодове - смокини,сливи,круши,нектарини,киви,зърна нар
за масленото тесто:
*брашно - 250 г
*масло - 125 г
*яйце разбито - 1 бр.
*1/2 ч.л. сол
*2 с .л. вода
*4 с.л. захар
*лимонова захар - 1 пакетче (10 г)
за крема:
 *захар - 100 г                         
*нишесте - 4 с.л.                         
*жълтъци - 6 бр.                           
*прясно мляко - 250 мл          
*лимонова есенция - 1 капсула
*сметана - 250 мл 

Брашното се пресява в голяма купа.Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб.Прибавяте ванилията и захарта.По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитото яйце.Размесвате с лопатка и сипвате водата.Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.
Пригответе крема като разбиете жълтъците със захарта,есенцията и нишестето до еднородност и на порции добавете млякото.Варете на слаб огън при постоянно бъркане до сгъстяване.Преместете в чист съд и оставете да изстине.Разбийте сметаната на твърда пяна.Смесете охладения крем и сметаната и разбъркайте до едноровен крем.Приберете в хладилник.
Извадете тестото и го разточете толкова,че да покрие дъното и стените на форма за пай 24 см.Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре посипете с топчете за печене или зрял боб.Печете в загрята фурна на 180 градуса,докато ръбовете на тестото започнат да се запичат.Отстранете хартията с топчетата и на средно ниво допечете тестото за кратко.Охладете напълно маслената основа,извадете и я поставете на поднос.Напълнете я с крема и отгоре украсете с нарязаните на парчета плодове и зърна нар.Оставете поне за час на хладно преди консумация.Може да намажете плодовете с разтопен желатин,ако искате плодовете да се запазят свежи за по-дълго време.















 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни