понеделник, 10 април 2017 г.

Кошнички с малинов сладолед

 за 6-7 броя кошнички:
*краве масло - 100 гр.
*вода - 1 ч.ч.
*кафява захар - 2 с.л.
*сол - 1/2 ч.л.
*брашно бяло - 1 ч.ч.
*ванилия - 1 бр.
*яйца L - 4 бр.
*олио за пържене минимум 500 мл.

за оваляне:
*бяла кристална захар - 5-6 с.л.
*портокалова захар - 1 опаковка (10 гр.)

за малиновия сладолед:
*пресни малини - 250 мл.
*пудра захар
*сладкарска течна сметана - 250 мл.

за сервиране:
*пресни малини
*нарязани на дребно ядки шамфъстък или други
*малинов сос или топинг по желание
*прясни листа мента

Пригответе сладоледа като разбиете малините със захарта в блендер или с пасатор.Полученото пюре прецедете през сито и оставете да се охлади за кратко в хладилник.След това го разбъркайте с течната готварска сметана.Полузамръзналия малинов сладолед прехвърлете в подходяща кутия с капак.Дозамръзете във фризера за минимум 3 часа.
Сипете водата,маслото,захарта и солта в касерола или тенджерка.Сложете на котлона.Щом кипне водата ,маслото и захарта ще се разтопят.Тогава сипете цялото брашно наведнъж с ванилията и бъркайте енергично с дървена лъжица,докато се образува тестена топка.Оставете да се охлади за 5-10 мин.Добавете след това едно по едно яйцата,като след всяко разбърквате,за да се поеме добре.
Вземете тава за мъфини с 12 гнезда и я обърнете с дъното нагоре.Намажете формичките с олио през едно.Преместете тестото в пош с набразден накрайник.Шприцовайте кошничките една по една,като навивате тестото по формичката като охлюв.Сложете формата във фризера поне за една нощ,за да стегне много хубаво.Добре е да приготвите и сладоледа от предната вечер.
Извадете тавата и я обърнете с кошничките надолу.Там където е тестото сипете в дупките малко топла вода за около 20 секунди.Излейте водата и обърнете тавата.Отделете кошничките като си помагате с нож.Върнете кошничките във фризера.
Сипете двата вида захар в чинийка,разбъркайте и оставете на страни.Извадете малиновия сладолед от фризера.
Загрейте олиото в дълбока малка тенджерта.Кошничките трябва да плуват в олиото по време на пържене.Добре е да слагате само по една кошничка,за да използвате по-малко олио.Проверявайте дали олиото е достатъчно загряло.(Сложете дръжката на дървена бъркалка и щом запоне да се пържи,значи е готово).Сложете първата кошничка и изпържете до приятно златист цвят на слаб огън.Веднага посипете със захарта от всички страни.Процедирайте по същия начин и с останалите кошнички.
Готовите кошнички сложете в десертни чинии.Гарнирайте с малиновия сладолед.Поръсете с ядки,пресни малини и поливате с топинг по желание.Украсете с прясна мента.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Translate

Най-четени рецепти последните 7 дни